اولين واكنشها به گزارش امريكايي مديركل آژانس مربوط به روسيه و چين بود، بهطوري كه يك روز بعد از گزارش آمانو، روسها و چينيها در بيانيههاي جداگانهاي صراحتاً از اين گزارش انتقاد كردند و انتشار آن را به معناي مختل شدن فرآيند ديپلماتيك در حل موضوع هستهاي ايران ارزيابي كردند.
به گزارش رجانيوز، در حالي كه يكي از هدفهاي قطعي گزارش آمانو، ايجاد زمينه براي صدور يك قطعنامه جديد عليه ايران در شوراي امنيت سازمان ملل است و در حالي كه تاكنون هر بار كه بحث صدور قطعنامه عليه ايران در اين شورا مطرح بوده، روسيه و چين، از وتو كردن آن خودداري كرده و نهايت كاري كه كردهاند، تعديل متن قطعنامه بوده است، اين بار نيز اين ابهام وجود دارد كه آيا روسيه و چين در نهايت با قطعنامه مخالفت نخواهند كرد يا مانند مورد اخير كه روسيه قطعنامه عليه سوريه در شوراي امنيت را وتو كرد، درباره ايران نيز اقدام مشابهي را تكرار خواهد كرد.
با این حال، کارشناسان مطلع در تهران می گویند احتمالا این بار شاهد استقامت بیشتری از جانب روسیه و چین خواهیم بود و آنچنان كه سايت ايران هستهاي گزارش داده است، حداقل به هفت دلیل زیر مقاومت روسیه و چین در مقابل صدور یک قطعنامه جدید علیه ایران در شورای امنیت ادامه خواهد یافت:
1- روسیه عقیده دارد تحریم ها در تغییر دادن محاسبات استراتژیک ایران درباره برنامه هسته ای اش ناکارآمد است. تجربه بیش از شش قطعنامه تحریم این موضوع را ثابت کرده است.
2- روس ها می گویند یقین پیدا کرده اند هدف امریکا از تحریم های جدید علیه ایران نه پیگیری سیاست منع اشاعه و وادار کردن ایران به همکاری بیشتر با آژانس، بلکه قدم گذاشتن در مسیر ایجاد بحران داخلی در ایران و تغییر رژیم است. تا وقتی هدف تحریم ها منع اشاعه باشد روسیه و چین با آن همراه خواهند بود اما به محض اینکه هدف تحریم ها براندازی نظام های سیاسی باشد، بهویژه براندازی نظام جمهوری اسلامی در ایران -که اگرچه امريكاييها در اين زمينه نفع و برنامه دارند اما این دو کشور هیچ نفعی در آن ندارند- با آن همراه نخواهند شد.
قطعی بودن ریاست جمهوری مجدد پوتین در روسیه نيز این الگوی رفتاری در مسکو را قوی تر هم کرده است. این دقیقا اتفاقی است که درباره سوریه رخ داد. دیمیتری مدودف در بیانیه ای که پس از وتوی قطعنامه علیه سوریه صادر کرده، گفته است که اصلی ترین علت وتوی قطعنامه پیشنهادی غرب برای تحریم سوریه این بوده که روسیه عقیده دارد تغییر نظام های سیاسی کار مردم خود کشورهاست نه امری که بخواهد از بیرون بر آنها تحمیل شود. مدل لیبی هم به چین و روسیه نشان داد که غرب به آسانی قطعنامه ها شورای امنیت را بدل به ابزار تغییر رژیم می کند و لذا می خواهند از تکرار آن تجربه جلوگیری کنند.
معاون وزير امور خارجه روسيه صراحتاً اعلام كرده است كه قطعنامه جديد عليه ايران به معناي تلاش براي تغيير رژيم خواهد بود.
3- سومین دلیل مخالفت این دو کشور با صدور قطعنامه جدید علیه ایران در شورای امنیت این است که روس ها تصور می کنند هرگونه اقدام جدید در شورای امنیت یا حتی در شورای حکام، طرح گام به گام آنها را نابود خواهد کرد.
4- چهارمین دلیل این است که مکانیسم مبادله امتیاز میان روسیه و چین از یک سو و امریکا از سوی دیگر به مراحل بسیار دشواری رسیده است. هم اکنون شرط روس ها برای موافقت با تحریم جدید علیه ایران کوتاه آمدن امریکا از موضوع سپر دفاع موشکی است که به هیچ وجه امکانپذیر نیست. در مورد چین هم امریکایی ها در موقعیتی نیستند که با درخواست های سنگین اقتصادی و امنیتی این کشور موافقت کنند. ضمن اینکه هرگونه امتیاز دهی به روسیه و چین در شرایط فعلی موضع اوباما در مقابل رقبای جمهوری خواهش در داخل امریکا را به شدت تضعیف خواهد کرد.
5- دلیل پنجم این است که روسیه و چین احساس می کنند آژانس به دستور امریکا رسماً آنها را نادیده گرفته و به نحوی توهین آمیز به توصیه آنها درباره عدم انتشار اسناد مطالعات ادعایی علیه ایران عمل نکرده است. این دو کشور در نامه ای به آمانو از خواسته بودند قبل از انتشار اسناد مطالعات ادعایی آنها را در اختیار ایران قرار داده و فرصت لازم را برای پاسخگویی فراهم کند.
همچنين در نتيجه گزارش جديد آژانس و اقدام احتمالي در شوراي امنيت عليه ايران، عملاً ماجراي طرح "گام به گام" روسها و آنچه كه آن را يك "ابتكار روسي" ميخواندند و تأكيد داشتند كه 1+5 را نيز در مورد آن متقاعد كردهاند، به محاق خواهد رفت و روسيه در اين زمينه يك ناكامي ديپلماتيك را تجربه خواهد كرد.
6- روسیه و چین به خوبی می دانند که فراتر رفتن از قطعنامه 1929 درون شورای امنیت، منافع اقتصادی آنها در ایران را عمیقا به خطر خواهد انداخت. قطعنامه 1929 دقیقا در آستانه تحمل این دو کشور قراردارد و فراتر رفتن از آن به این معناست که این دو کشور بدون به دست آوردن کوچکترین امتیاز راهبردی قابل اعتنا، ضررهای اقتصادی عظیم را بپذیرند.
7- و آخرین دلیل این است که روسیه و چین اساسا باور ندارند که برنامه هسته ای ایران یک تهدید است. برای این دو کشور کاملا روشن شده است که امریکا و اسراییل طی یک تقسیم کار کاملا واضح موجی از عملیات روانی را روی جامعه بین المللی به راه انداخته اند تا بتوانند نهایتا یک قطعنامه از شورای امنیت علیه ایران بگیرند. نقشی که امریکا در این تقسیم کار بر عهده گرفته وادار کردن آمانو به انتشار اطلاعات ساختگی علیه ایران و معتبر اعلام کردن اطلاعات آن است و نقش اسراییلی ها هم تهدید به حمله نظامی است. به تعبیر دیگر اکنون دست امریکا و اسراییل کاملا رو شده است. روسیه و چین می دانند که نه اطلاعات جاسوسی امریکا درباره ایران معتبر است و نه اسراییل قصد و توان درگیری با ایران را دارد.
نظرات شما عزیزان:
برچسب ها : احتمال معامله دقیقه 90, معامله روسیه و چین, معامله با امریکا, معامله بر سر ايران, گزارش آمانو, حل موضوع هستهاي ايران, ,